Friday, October 25, 2013

Fakta tentang madu asli

catatan 秋 ツ Jam 8:00 PM
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum wbt.
Pagi itu hari sebelum berkejar ke kelas, terasa nak makan madu (stok madu ada satu botol tersimpan dalam gobok entah berapa lama, rasa macam dah bertahun). pastu tetiba diri sendiri terpacul soalan 'eh madu ni takde expired date ke?'. maka terjadilah entri kali ni pasal madu. habis mukoddimah :D

Sebelum bebel panjang, kenal la dulu madu tu ape kan. ok, madu ni terhasil daripada titik peluh si lebah. bukan lebah tu berpeluh then peluh lebah tu ialah madu, no no. maksudnye di sini makhluk yg super rajin ni kumpul sari-sari bunga, pastu masuk dalam badan dorang, proses2, taraa jadi la madu. haa gitu. *gaya macam mengajar budak darjah satu je. -..-
"Dari perut Lebah itu keluarlah minuman (Madu) yang macam-macam warnanya, didalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang memikirkan." (Q.S. An Nahl 69).
Antara fakta pasal madu asli :
  1. Biasa kita tahu, semut tegar menggemari benda yg manis2 kan. tapi tidak pada madu. eceli semut bukan tak makan madu tapi disebabkan madu tu bersifat panas, semut boleh jadi arwah kecuali kalau semut tu dapat minum air cepat2. bila dah macamtu memang semut tak gi dekat la dengan madu. 
  2. Madu tak akan basi selama-lamanya dalam erti kata lain, takde expired date la yer. 
  3. Manis madu tu campur rasa masam2 sikit dan bila kita telan tu kan, ada rasa berkuap / pressure + 'panas sikit' bila madu tu lalu kat kerongkong.
  4. Jenis madu ni, ada yg pekat dan kurang pekat tapi takde madu yang cair macam air. 
  5. Madu ni pulak bila dah simpan lelama, kemungkinan akan terbentuk sikit lapisan sediment, kire mineral dan ash yg ada dalam madu tu la. 
  6. Buih madu tidak putih tetapi kekuningan [kalau putih tu gula].
  7. Benda terapung tu biasanya lilin dari sarang lebah. 
  8. Madu tidak menyerap kertas. Kalau sapu kat rokok, rokok masih menyala kerana tembakaunya kering. 
  9. Bukan senang nak ambil madu ni yer abangkakak. nak-nak kalau madu lebah liar / hutan. jadi tak heran la kalau dijual 1kg RM 200 sebotol pun orang sanggup beli kalau nak dibandingkan dengan khasiatnya. 
  10. Madu yg selalu kite tengok dijual memana tu biasanya madu daripada lebah yg di bela / ternak. lebah tu dikasi makan air gula tapi bila dorang dah puas tu, ade je la dorang ni pegi sedut madu daripada bebunga. jadi kira boleh lah kan. 
  11. Madu Asli banyak kebaikan dia untuk kesihatan badan. berguna untuk yg ada penyakit kulit, kudis, sakit mata. nak makan dengan telur pun boleh. telur tu masak, campur madu pastu makan gitu je dan banyak lagilah khasiatnya.

maka, tulah dia sedikit sebanyak info pasal madu. menjawab la persoalan yg muncul di benak ni haa. tapikan, Ustaz Azhar Idrus cakap,

Cara mudah nak kenal pasti 'MADU ASLI' ialah bila ia dibawa balik, isteri kita marah.

hee gurau saja. btw, entri lepas ada tulis pasal Fat Flush Water, bubuh madu jugak dalam tu. boleh la try !
ok, sekianggg ;)
Credit sumber :
 

belog || Aki Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea