Friday, October 25, 2013

Fakta tentang madu asli

catatan 秋 ツ Jam 8:00 PM
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum wbt.
Pagi itu hari sebelum berkejar ke kelas, terasa nak makan madu (stok madu ada satu botol tersimpan dalam gobok entah berapa lama, rasa macam dah bertahun). pastu tetiba diri sendiri terpacul soalan 'eh madu ni takde expired date ke?'. maka terjadilah entri kali ni pasal madu. habis mukoddimah :D

Sebelum bebel panjang, kenal la dulu madu tu ape kan. ok, madu ni terhasil daripada titik peluh si lebah. bukan lebah tu berpeluh then peluh lebah tu ialah madu, no no. maksudnye di sini makhluk yg super rajin ni kumpul sari-sari bunga, pastu masuk dalam badan dorang, proses2, taraa jadi la madu. haa gitu. *gaya macam mengajar budak darjah satu je. -..-
"Dari perut Lebah itu keluarlah minuman (Madu) yang macam-macam warnanya, didalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang memikirkan." (Q.S. An Nahl 69).
Antara fakta pasal madu asli :
  1. Biasa kita tahu, semut tegar menggemari benda yg manis2 kan. tapi tidak pada madu. eceli semut bukan tak makan madu tapi disebabkan madu tu bersifat panas, semut boleh jadi arwah kecuali kalau semut tu dapat minum air cepat2. bila dah macamtu memang semut tak gi dekat la dengan madu. 
  2. Madu tak akan basi selama-lamanya dalam erti kata lain, takde expired date la yer. 
  3. Manis madu tu campur rasa masam2 sikit dan bila kita telan tu kan, ada rasa berkuap / pressure + 'panas sikit' bila madu tu lalu kat kerongkong.
  4. Jenis madu ni, ada yg pekat dan kurang pekat tapi takde madu yang cair macam air. 
  5. Madu ni pulak bila dah simpan lelama, kemungkinan akan terbentuk sikit lapisan sediment, kire mineral dan ash yg ada dalam madu tu la. 
  6. Buih madu tidak putih tetapi kekuningan [kalau putih tu gula].
  7. Benda terapung tu biasanya lilin dari sarang lebah. 
  8. Madu tidak menyerap kertas. Kalau sapu kat rokok, rokok masih menyala kerana tembakaunya kering. 
  9. Bukan senang nak ambil madu ni yer abangkakak. nak-nak kalau madu lebah liar / hutan. jadi tak heran la kalau dijual 1kg RM 200 sebotol pun orang sanggup beli kalau nak dibandingkan dengan khasiatnya. 
  10. Madu yg selalu kite tengok dijual memana tu biasanya madu daripada lebah yg di bela / ternak. lebah tu dikasi makan air gula tapi bila dorang dah puas tu, ade je la dorang ni pegi sedut madu daripada bebunga. jadi kira boleh lah kan. 
  11. Madu Asli banyak kebaikan dia untuk kesihatan badan. berguna untuk yg ada penyakit kulit, kudis, sakit mata. nak makan dengan telur pun boleh. telur tu masak, campur madu pastu makan gitu je dan banyak lagilah khasiatnya.

maka, tulah dia sedikit sebanyak info pasal madu. menjawab la persoalan yg muncul di benak ni haa. tapikan, Ustaz Azhar Idrus cakap,

Cara mudah nak kenal pasti 'MADU ASLI' ialah bila ia dibawa balik, isteri kita marah.

hee gurau saja. btw, entri lepas ada tulis pasal Fat Flush Water, bubuh madu jugak dalam tu. boleh la try !
ok, sekianggg ;)
Credit sumber :

Tuesday, October 15, 2013

10 Dzulhijjah | Selamat Hari Raya Aidiladha

catatan 秋 ツ Jam 2:42 PM
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum wbt. 
Alhamdulillah. Allah masih panjangkan usia kita, masih diberi peluang untuk bernafas dan beribadah kepadaNya. sejarah semalam memberi pengajaran yang sangat bermakna kepada kita. jadi marilah sama-sama kita menghayati sekaligus mengingati peristiwa Nabi Ibrahim yg telah diuji dengan perintah Allah supaya menyembelih anaknya Nabi Ismail namun berkat kesabaran dan keyakinan terhadap Allah, domba kibas telah dikorbankan sebagai ganti. Allahuakbar.

From here
Maafla, bakat bercerite takberapa nak ade, tapi secara ringkasnye macam gitu lah kisahnye. wallahualam. terdetik jugak, kalau kite sendiri yg diuji sebesar itu, mampukah kite? subhanaAllah. dugaan Allah nak beri boleh datang dari bermacam2 sumber dan sebab. point dekat sini ialah, ape jua dugaan yg kite terima sepanjang kite hidup ni, kite hendaklah yakin dan sentiasa bersyukur kerana itu merupakan salah satu cara Allah nak tegur kite, salah satu cara Allah nak tarik diri kita kembali dekat kepadaNya, Allah nak didik kita bersabar malah nak beri kite pahala daripada pengorbanan kita dalam menghadapi ujian tu. MasyaAllah. sweetkan Dia? ^_^


Tengok gambar ni, teringat plak dekat puisi (err eceli taksure nak kategorikan ape, cerpen/pantun/gurindam ke ape ntah?) yg pernah di karang zaman awal2 berbelog dedulu. nak baca? ni dia. kisah Cerita tak kesampaian. sedih bak hangg :p

oh ye, semalam ade la tanye member, sepupu sepapat ape juadah hari raye ni. ada yg buat nasi minyak, nasi kunyit, nasi dagang, ketupat, sambal. ermmm sedapnye~! tapi ni menu kami ini hari. 


Mee jowo in the house !

ok sekianggg ;) 

Saturday, October 12, 2013

Jom kurus secara sihat - bersenam dan ambil minuman pembuangan lemak!

catatan 秋 ツ Jam 11:07 PM
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum wbt.

Hai hello ni hao sawadikaab! waaa dah lame tinggal kan belog ni, rase cam mengigau je tetibe update. tapi bertujuan sebenarnya. DOUGHN4D, ayuh berblog demi Food Anthropology. yeayy~! ;)

Al-kisah, rase terpanggil pulak nak share sesuatu kat sini. Minuman pembuangan lemak atau Fat flush water ni bukanlah benda baru pun. malah mungkin dah ramai antara kita yang menjadikan minuman ni sebagai amalkan diet seharian. tapi takpe. sebab ilolls baru je terbace satu artikel daripada surat khabar itu hari. jadi marilah sesame berkongsi ilmu. hee

sumber : google 

Secara ringkasnya, minuman ni glemer selepas Kim Lyons (pelatih selebriti) memperkenalkan minuman ni dalam program The Biggest Looser. jadi ramai la ghetis Hollywood amalkan minuman ni dalam usaha untuk menurunkan berat badan dorang.

Teruja nak try? lek luu. kena tahu khasiat yg terkandung dalam minuman ni dulu. sabo sabor. hehe. antara kebaikan minuman pembuangan lemak ni adalah :-

  • Buah oren, limau nipis, lemon dan limau gedang - kaya dengan Vitamin C - mengubah lemak kepada tenaga
  • Timun - membuatkan kita rasa kenyang dan boleh mengurangkan pengambilan makanan. 
  • Daun pudina - membantu melancarkan penghadaman
  • Limau gedang - mengandungi antioksidan flavonoid yg meningkatkan lagi sensitiviti insulin

Menurut Mohamed Azlan Zain Mohamed (pelatih kecergasan TRX dan kettlebell), minuman ini berprinsipkan kepada aspek detoksifikasi atau penyingkiran racun secara toksin daripada tubuh lalu melancarkan sistem dalam tubuh. 

Jadi macamane amalan minuman ni boleh turunkan berat badan? haa kate Azlan lagi, 
“Bahagian tubuh yang dipenuhi racun, toksin dan lemak berlebihan - khususnya pada bahagian hati - tidak dapat melancarkan tugas pembakaran lemak. Jadi dengan mengamalkan detoksifikasi, ia memudahkan lagi proses itu dan membantu dalam mencapai sasaran penurunan berat badan". 
Bahan-bahannya :
1 Limau gedang (potong nipis)
1 Limau nipis (potong nipis)
1 Lemon (potong nipis)
1 Oren (potong nipis)
1 Timun (potong nipis)
1/2 sudu kecil madu (jika tidak mahu rasa yg terlalu masam)
Ais
Air kosong
Botol minuman bersaiz sederhana

1) SEDIAKAN bahan.

2) HIRIS nipis semua buah-buahan. susunkan ke dalam botol. 

3) CAMPURKAN setengah sudu kecil madu. 

4) PENUHKAN bahagian atas botol dengan ais. 

5) TAMBAHKAN air kosong dan isikan botol hingga hampir penuh. 

6) SIMPAN seketika dalam peti sejuk antara satu hingga dua jam. sedia dinikmati. 

iolls dah try dah. sedapp~!! anda mesti cuba. walaubagaimanapun, senaman secara konsisten adalah cara yang paling baik untuk menurunkan berat badan dan membakar lemak disamping pemakanan dan diet yang seimbang. ingat tu! 

sekiangg ;)

Credit gambar dan artikel daripada : Harian Metro - 30/09/2013
 

belog || Aki Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea