Tuesday, December 14, 2010

Jom i'marahkan 10 Muharam

catatan 秋 ツ Jam 9:40 PM
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Amalan yang di anjurkan pada hari Asyura (10 Muharam)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda : " Sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka."


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Apa yang berlaku pada hari asyura?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W: " Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W:" Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura !".


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jom puasa!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Para ulama menyebutkan bahawa hikmat disunatkan berpuasa pada hari Tasu'a' (sembilan Muharram) itu dari berbagai-bagai aspek:

1. Bagi menyalahi atau membezakan amalam orang-orang Yahudi yang hanya berpuasa pada hari 'Asyura' (Sepuluh Muharram) sahaja. Diriwayatkan daripada Ibnu Abbas Radhiallahu 'anhu berkata, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: Maksudnya: "Berpuasalah kamu pada hari 'Asyura' dan buatlah perbezaan padanya (dari) orang Yahudi (dengan) berpuasa sehari sebelumnya atau sehari selepasnya.(Hadits riwayat Ahmad)

2. Bagi maksud berhati-hati berpuasa pada hari 'Asyura' kerana kemungkinan berlaku kesilapan kekurangan dalam pengiraan anak bulan. Maka dengan itu hari kesembilan Muharram itu dalam pengiraan adalah hari yang kesepuluh Muharram yang sebenarnya. 

3. Bagi maksud menyambung puasa hari 'Asyura' dengan satu hari puasa yang lain kerana tegahan Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam berpuasa satu hari satu-satunya sahaja seperti berpuasa pada hari Jumaat. 

Walaupun begitu, tidaklah menjadi apa-apa jika hanya berpuasa sehari sahaja pada hari 'Asyura'. (lihat I'anah Ath-Thalibin 2/301) Oleh kerana itu disunatkan juga, jika berpuasa pada hari 'Asyura' tanpa berpuasa pada hari Tasu'a', supaya berpuasa pada hari kesebelas Muharram. Bahkan Imam Syafi'e Rahimahullahu Ta'ala menyebutkan di dalam Kitab Al-Umm dan Al-Imla' disunatkan berpuasa tiga hari tersebut iaitu hari kesembilan (Tasu'a'), kesepuluh ('Asyura') dan kesebelas bulan Muharram. 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SEJARAH 10 MUHARRAM
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Imam al-Ghazali menyebut dalam  kitabnya Mukasyafatul Qulub bahawa pada tarikh tersebut: 

(1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala'. 
(2) Diterima taubat Nabi Adam a.s. 
(3) Dicipta Adam a.s. 
(4) Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga. 
(5) Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang. 
(6) Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s. 
(7) Selamat Nabi Ibrahin daripada api Namrud. 
(8) Selamat Musa dan pengikutnya. 
(9) Lemas Firaun. 
(10) Dilahirkan Nabi Isa a.s. 
(11) Diangkat Nabi Isa kelangit. 
(12) Diangkat Nabi Idris ke langit. 
(13) Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy. 
(14) Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar. 
(15) Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun. 
(16) Nabi Ya'kub dapat melihat kembali selepas drpda menjadi buta.
(17) Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta. 
(18) Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya. 
(19) Hujan yang pertama turun dari langit kebumi. 


Wallahu A'lam.

* Jom kita mula puasa esok! ^__^

Love.
[aki]
 

belog || Aki Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea